Τουρισμός

paralia.jpg (14439 bytes)Η παραλία της Αλεξανδρούπολης (35 χλμ ακτής) είναι και η βασική ατραξιόν της πόλης, έχει κερδίσει γαλάζια σημαία και θεωρείτε από τις καθαρότερες και ομορφότερες παραλίες του Έβρου.

Στην περιοχή της Τραϊανούπολης 12 km από την Αλεξανδρούπολη στην Κοινότητα Λουτρών, υπάρχουν οργανωμένες εγκαταστάσεις Ιαματικών Λουτρών, με νερά για μπάνιο και αποδεδειγμένα σημαντικά αποτελέσματα για πολλές παθήσεις.
meshmbria1.jpg (8415 bytes)Επίσης αξίζουν επίσκεψη: Νεολιθικός Οικισμός Μάκρης (12 km),
Σπηλιά του Κύκλωπα (12 km)
. Χρήση από προϊστορικά έως Βυζαντινά χρόνια Οικισμός Πρώιμης εποχής του σιδήρου
Η Μεσημβρία, με τις πεντακάθαρες παραλίες και τα αρχαία.
Βυζαντινά κάστρα του Άβαντα και του Ποταμού Ρωμαϊκή πόλη η Τραϊανούπολη, χτισμένη από τον Τραϊανό (98-117 μ.Χ.), επί της Εγνατίας οδού.
Εκκλησίες της πόλης και Εκκλησιαστικό Μουσείο. Παναγία του Έβρου, στη Μάκρη Αγ. Ιωάννης του Θεολόγου, στο Αστοχώρι Το σπήλαιο-Εκκλησάκι των Αγ. Θεοδώρων, του 12ου αιώνα, μοναδικό του είδους του στον Ελλαδικό χώρο (σε απόσταση 17km από την πόλη) Κοσμοσώτηρα (1151-52) στις Φέρρες (28 km). Ένα από τα καλύτερα
δείγματα Κομνηνείας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.
Δέλτα του ποταμού Έβρου, σπάνιος υγροβιότοπος, προστατευμένος από την συνθήκη Ramsar (15-20 km από την Αλεξανδρούπολη).
Δάσος της Δαδιάς. Σπάνιος βιότοπος για τα αρπακτικά,προστατευμένος από την ελληνική πολιτεία.
Στενά του Άβαντα και Αγ. Θεοδώρων. Περιοχές καταπληκτικού φυσικού κάλους, ιδανικοί χώροι για Περιπατικό Οικοτουρισμό.

camping.jpg (18159 bytes)

Δίπλα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης λειτουργεί οργανωμένο δημοτικό κάμπινγκ Α' κατηγορίας, δίπλα στη θάλασσα με θέσεις για 160 σκηνές και 60 τροχόσπιτα..

 

Μεταφορά

Στην πόλη υπάρχει το αεροδρόμιο "Δημόκριτος" με καθημερινές πτήσεις από και πρός την Αθήνα, καθώς και με πτήσεις εξωτερικού. (2ο χλμ. Αλεξανδρούπολη - Φερών)
Υπάρχουν δύο πλοία το Αρσινόη και το Σάος και ένα δελφίνι για την μετακίνηση από την Αλεξανδρούπολη προς την όμορφη Σαμοθράκη, και με δρομολόγια προς Καβάλα και Λήμνο, Λέσβο και άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Με τρένο υπάρχουν πέντε δρομολόγια την μέρα για Θεσσαλονίκη και δύο για Αθήνα. (Στάσεις: Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα, Σέρρες, Λάρισα)
Επίσης υπάρχει δρομολόγιο μέχρι τα σύνορα της Βουλγαρίας (3 φορές την μέρα) και με την Τουρκία μια φορά την μέρα.
Αστική συγκοινωνία με δρομολόγια προς Χιλή, Μάκρη, Απαλό, Άνθεια και μέσα στην πόλη και Κ.Τ.Ε.Λ. με καθημερινά δρομολόγια προς Αθήνα / Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλης.