ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Η Σαμοθράκη γεωγραφικά βρίσκεται στο άκρο του Β.Α. Αιγαίου, έχει σχήμα ωοειδές και έκταση 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Έγινε παγκόσμια γνωστή απο το περίφημο άγαλμα της Νίκης που κοσμεί την πρώτη αίθουσα του Μουσείου του Λούβρου.
Θα ήταν πιο σωστό να λέγαμε ότι ξανάγινε γνωστή, αφού κατά την αρχαιότητα ή φήμη της απλωνόταν σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο, λόγω των μηστυρίων, που ετελούντο στον ιερό της χώρο.
Οι πρώτοι κάτοικοι της, κατα τον Ηρόδοτο, ήταν Πελασγοί, που έφεραν μαζί τους την θρησκεία των καβείρων απο την πρώτη τους κοιτίδα την Αρκαδία.
Γύρω στο 700 π.Χ. έφθασαν στο νησί Έλληνες άποικοι απο την Σάμο για αυτό ο Όμηρος ονομάζει το νησί θρακική Σάμο. Επίσης ο ίδιος αναφέρεται στην Ιλιάδα ότι το βουνό της Σαμοθράκης διάλεξε ο Ποσειδώνας για να παρακολουθεί τις εξελίξεις του Τρωϊκού πολέμου.
Το νησί γνώρισε σε σύντομο χρονικό διάστημα ραγδαία ανάπτυξη και σύντομα η κυριαρχία του απλώθηκε σε όλο το βόρεια Αιγαίο και απέκτησε τον ουσιαστικό έλεγχο των στενών του Ελλησπόντου.
Αυτό όμως που προσέδωσε στη Σαμοθράκη την μεγαλύτερη της αίγλη, είναι η ανάπτυξη της μυστηριακής θρησκείας που την κατέστησε θρησκευτικό κέντρο. Τα Καβίρεια Μυστήρια που ετελούντο, καλύπτονται ακόμη και σήμερα απο πυκνό σκοτάδι, αφού όσοι ήσαν μυημένοι σ΄ αυτά δένονταν με φοβερούς όρκους και έτσι κρατούσαν το στόμα τους κλειστό.
Ο χώρος που ετελούντο αυτά είναι η Παλαιάπολη που βρίσκεται έξι (6) χιλιόμετρα βόρεια απο το λιμάνι σε μια αστείρευτης ομορφιάς τοποθεσία, που όμοια της μόνο στους Δελφούς μπορεί να συναντήσει κανείς.
Το καταπράσινο της περιοχής διακόπτεται απο τα μάρμαρα του ιερού των μεγάλων Θεών. Το Αρσινόειο, ενα απο τα μεγαλύτερα στρογγυλά οικοδομήματα της εποχής, δώρο της Αρσινόης, γυναίκας του Λυσίμαχου Β' στους μεγάλους Θεούς. Η Στοά, το Πτολεμαίο, το θέατρο και η κρίνη της Νίκης όπου στην αρχαιότητα βρισκόταν το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, το οποίο το 1863 βρήκε ο Κάρλ Σαμπουαζό και το μετέφερε στο Παρίσι.
Στο μουσείο της Παλαιάπολης που είναι απο τα πλουσιότερα της Βορείου Ελλάδος σε ευρήματα φυλάγονται πολύτιμα αντικείμενα, ευρύματα των πολυετών ανασκαφών και το αντίγραφο του αγάλματος της Νίκης.
Στην Παλιάπολη υπάρχουν το Ξενία και ένα καινουργές παγκαλόους το ΚΑΣΤΡΟ καθώς και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια.

ΚΑΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑ

Η Καμαριώτισσα είναι το λιμάνι και το κέντρο της Σαμοθράκης.
Διαθέτει δύο μεγάλα Ξενοδοχεία το ΑΙΟΛΟΣ και το ΝΙΚΙ BEACH πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια όλων των κατηγοριών, εστιατόρια, ψαροταβέρνες, καφετέριες, pubs, disco, νυκτερινά κέτρα διασκέδασης και ότι άλλο ζητήσει ο επισκέπτης.

ΧΩΡΑ

Πέντε χιλιόμετρα προς το εσωτερικό του νησιού, κρυμμένη πίσω απο λοφοκορφές στους πρόποδες του ΣΑΟΣ ξετυλίγεται σκαρφαλωμένη αμφιθεατρικά σε μια τοξοειδή πλαγιά, η Χώρα, η πρωτεύουσα του νησιού.
Είναι παραδοσιακός οικισμός με τα γραφικά καλτερίμια, τον μεγαλοπρεπή Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, που χτίστηκε το 1875 και φιλοξενεί τις κάρες των Πέντε Αγίων Μαρτύρων της Σαμοθράκης. Ο επισκέπτης μπορεί να δεί το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε ένα αναπαλαιομένο κτίριο, το Δημαρχείο, το κάστρο και να φιλοξενηθεί σε παραδοσιακά ενοικιαζόμενα δωμάτια.

ΘΕΡMA

Προχωρώντας απο Καμαριώτισσα προς τα βόρεια του Νησιού μετά απο την Παλαιάπολη συναντάμε τον οικισμό Καριώτες με αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες Μετά απο λίγα χιλιόμετρα και σε απόσταση 13 χιλιόμετρα απο την Καμαριώτισσα, βρισκόμαστε στα Θερμά ή Λουτρά, μια περιοχή όπου οργιάζει η βλάστηση απο πλατάνια, καστανιές, κουμαριές και μυρτιές.
Όπου και οι ξακουστές θειούχες ιαματικές πηγές με σύγχρονες εγκαταστάσεις σε ομαδικούς και ατομιούς λουτήρες. Η πυκνότητα και η μεγάλη έκταση του πράσινου οφείλεται στο πλήθος των ρυακιών που κατηφορίζουν αοπ τις πλαγιές του ΣΑΟΣ και στο πέρασμα τους δημιουργούν πολλούς καταρράκτες και λίμνες.
Στην περιοχή Θερμών βρίσκονται ένα Ξενοδοχείο το "KAVIROS" και ένα παγκαλόους το MARIVA, καθώς και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια όλων των κατηγοριών και γραφικές ταβέρνες.

ΦΟΝΙΑΣ

Απο Λουτρά συνεχίζοντας προς βόρεια συναντούμε τα δύο δημοτικά κάμπιγκ, το πρώτο ελεύθερο μέσα σε οργιώδη φυσική βλάστηση και το δεύτερο σύγχρονο με όλες τις ανέσεις για τους κατασκηνωτές.
Συνεχίζοντας συναντάμε το ρέμα του Φονιά στου οποίου τις εκβολές βρίσκεται ένα απο τα τρία κάστρα των Κατελούζι.
Ανηφορίζοντας το φαράγγι του Φονιά κατά μήκος του ρέματος, κάτω απο αιωνόβια πλατάνια, φτάνουμε στην ομορφότερη και μεγαλύτερη λίμνη (Βάθρα) του νησιού όπυ πέφτουν επιβλητικά τα νερά ενός θεαματικού καταρράκτη.
Η διαδρομή γίνεται με ομαλό και ανάγλυφο μονοπάτι, κάτω απο τον δροσερό ίσκιο των πλατανιών.
Οι ομορφιές του Φονιά όμως, δεν σταματούν στην λίμνη, αντίθετα αρχίζουν απο αυτήν.
Σκαρφαλώνοντας τις απότομες πλαγιές το μονοπάτι οδηγεί τον φυσιολάτρη στην κοιλάδα του Φονιά.
Με τα κρυστάλινα νερά να σχηματίζουν λιμνούλες, άλλες μέσα στα βράχια θυμίζοντας μπανιέρες ή πισίνες και άλλες μεγάλες με μικρούς καταρράκτες και αμμώδη βυθό που θυμίζουν εξωτικά παραδεισένια νησιά.
Αξέχαστες εμπειρίες, κρυμμένες για τους πολλούς επισκέπτες.
Και οι εκπλήξεις του μυστηριακού νησιού συνεχίζονται για τους τολμηρούς τους ελάχιστους.
Ο Φονιάς εντυπωσιακός μηστυριώδης, άγριος, όπως το όνομα του, ανταμείβει.
Προχωρώντας απο βόρεια προς τα ανατολικά του νησιού μας περιμένει η γκρίζα ομορφιά των Κήπων.
Η άγρια ομορφιά του ροπίου με τον όγκο του βουνού να δεσπόζει πάνω απο το κεφάλι και το απέραντο πέλαγος μπροστά, προκαλούν δέος στον επισκέπτη.

Η ΝΟΤΙΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
Φεύγοντας απο την Καμαριώτισσα που είναι συγκοινωνιακή αφετηρία του νησιού προς την νότια πλευρά, συναντάμε τα Αλώνια ένα αγροτικό χωρίο.
Στη συνέχεια περνώντας απο απέραντους ελαιώνες, φθάνουμε στο Λάκκωμα, που και αυτό είναι ένα αγροτικό χωριό και αλιευτικό καταφύγιο με ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο.
Δύο χιλιόμετρα πάνω απο το Λάκκωμα είναι ο Προφήτης Ηλίας ένα γραφικότατο κτηνοτροφικό χωριό με πολλές ψησταριές, όπου ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το νοστιμότατο Σαμοθρακίτικο κατσίκι και να απολάυσει το υπέροχο ηλιοβασίλεμμα.
Ακόμα πιο Νότια και κάτω απο την επιβλητικά χτισμένη επάνω σε ένα βράχο εκκλησία της Κρεμιώτισσας, της θαυματουργού εικόνας του Νησιού, βρίσκεται η Παχιά Άμμος.  Ιδανικός τόπος για ψαροντούφεκο, αλλά μόνο για πεπειραμένους, οι οποίοι μπορούν να χαρούν οπτικά τις δεκάδες ειδών των ψαριών, που πολύχρωμα συνθέτουν, μαζί με το ναυάγιο της περιοχής, εικόνες που θυμίζουν ντοκυμαντέρ του Κουστώ, με τις μεγάλες υποθαλάσσιες σπηλιές που κρύβουν τα δικά τους μυστικά.
Η Σαμοθρακή όμως ξέρει να κρύβει καλά πολλές ακόμη ομορφιές. Ομορφιές που τις ξέρουν μόνο οι Θεοί της. Αυτοί που βρίσκονται μέσα στους καταρράκτες στα φυλλώματα των πλατανιών, στον αφρό των κυμάτων.
Όσες φορές και να πάει κανείς στη Σαμοθράκη δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι ξέρει το νησί. Το νησί των Μεγάλων Θεών ξέρει να παραμείνει άγνωστο και μηστύριο για το σύνολο των επισκεπτών. Γιατί η ομορφιά που αρχίζει πέρα πο τις γνωστές βάθρες των Θερμών, το Κάστρο της Χώρας, τα ακρογιάλια των Κήπων και της Παχιάς Αμμου, πέρα απο την επιφανειακή ομορφιά, αρχίζει η άγρια θεϊκή, επιβλητική ομορφιά της Σαμοθράκης, η ομορφιά των αγνώστων βαθρών, των καταρρακτών, του πολύμορφου βυθού και των απόκριμνων πλαγιών του ΣΑΟΣ.