Αξιοθέατα

Φάρος Αλεξανδρούπολης

Ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης ο οποίος είναι και το σύμβολο της πόλης, χρίστηκε από μια Γαλλική εταιρεία την "Faron and Fanon" για την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Χτίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα και με το λιμάνι της πόλης και τον σιδηρόδρομο. Ο Φάρος λειτούργησε για πρώτη φορά το 1880, 1 Ιουνίου.

Έχει ύψος 27 μέτρα και μπορεί να το δει κανείς από την θάλασσα από απόσταση 23 μιλίων με καλές καιρικές συνθήκες.
Είναι χτισμένος με ογκόλιθους και με εσωτερικά πέτρινα σκαλιά.
Μέχρι το 1973 λειτουργούσε με συνδυασμό αέρα και πετρελαίου, μέχρι που το παλιό σύστημα αντικαταστήθηκε με νέο που χρησιμοποιεί αέριο και ηλεκτρισμό.

 

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο έδωσε και ζωή στην πόλη παραμένει γραφικό και όμορφο.

 

Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία

Ένα από τα σπουδαιότερα και παλιότερα νεοκλασικά κτίσματα της Αλεξανδρούπολης, που πήρε το όνομα του από τον Γέωργιο Ζαρίφη έναν πλούσιο έμπορο από την Κωνσταντινούπολη.
Στα μέχρι σήμερα χρόνια λειτουργίας της έχουν αποφοιτήσει πάρα πολλοί φοιτητές κάτω από την επίβλεψη κορυφαίων εκπαιδευτικών της Ελλάδας, με διασημότερο ίσως τον Ευάγγελο Παπανούτσο. Μια προτομή του Γεώργιο Ζαρίφη βρίσκετε στον αυλόγυρο της Ακαδημίας, φτιαγμένη από τον γλύπτη Νίκο Περαντίνο.

 

Ιερά Μητρόπολη, Άγιος Νικόλαος.

Είναι η πρώτη Εκκλησία που χτίστηκε στην Αλεξανδρούπολη από τους πρώτους άποικους της. Στην σημερινή της μορφή έχουν γίνει πάρα πολλές αισθητικές αλλαγές.
Υπάρχουν ανεκτίμητης αξίας ιερά εικονίσματα και σκεύη τα οποία εκθέτονται και στο κοινό στο Εκκλησιαστικό της Μουσείο. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1900 και πρωτολειτούργησε το 1901 από τον Μητροπολίτη επίσκοπο Γερμανό της Αίνου.
Το 1908 με την χρηματική βοήθεια του Vlassiou Souchour πρόξενο της Αυστρίας-Ουγγαρίας στην Αλεξανδρούπολη, χτίστηκαν δύο καμπαναριά.
Η εκκλησία ανακαινίστηκε το 1947 υπο την επίβλεψη του τότε Μητροπολίτη επισκόπου Ιωακείμ Καβύρη.
Είναι αφιερωμένη στο Άγιο Νικόλαο πολιούχο της Αλεξανδρούπολης.

Πάρκα.

Υπάρχουν τρία μεγάλα πάρκα στην Αλεξανδρούπολη τα οποία αποτελούν και χώρους ξεκούρασης και ηρεμίας από τους ντόπιους κατοίκους αλλά και από τους τουρίστες.

 

Στην πόλη υπάρχουν αρκετά μουσεία: